top of page

Imagistică

multimedica

MULTIMEDICA

IMAGISTICĂ
computer tomograf

Computer Tomograf

radiologie
Radiografia clasică 


     Atât CT, cât și radiografiile convenționale  fac fotografii ale structurilor interne ale corpului. În radiografiile convenționale, structurile se suprapun. 

     De exemplu, coastele se suprapun plămânului și inimii. Într-o radiografie, structurile de interes medical sunt adesea ascunse de alte organe sau oase, ceea ce face diagnosticul dificil

             În timpul imagistică CT, un tub cu raze X se rotește în jurul pacientului, astfel încât mai multe imagini sunt colectate din mai multe unghiuri. Aceste imagini sunt stocate într-un computer care le analizează pentru a crea o nouă imagine cu structurile de deasupra îndepărtate.

            Imaginile CT permit radiologilor și altor medici să identifice structurile interne și să le vadă forma, dimensiunea, densitatea și textura. Aceste informații detaliate pot fi folosite pentru a determina dacă există o problemă medicală, pentru a furniza amploarea și locația exactă a problemei și pentru a dezvălui alte detalii importante care pot ajuta medicul să determine cel mai bun tratament. Imaginile pot arăta, de asemenea, dacă nu este prezentă nicio anomalie.

LINK

ct craniu
ct torace
telefon multimedica
telefon multimedica
Tomograful nostru!
telefon multimedica
Computer Tomograf
Într-o imagine CT, structurile suprapuse sunt eliminate, făcând mai evidentă anatomia internă.
QCT

QCT (Computer Tomografia Cantitativă-pt Osteoporoza)

osteoporoza
asteoporoza 2
Ai dureri de spate neexplicabile la peste 40 de ani?
Ai observat că ai scăzut în înălţime?
telefon multimedica
osteoporoza 3

            Aproape oricine poate face osteoporoză, dar sunt predispuse la acest lucru mai ales persoanele de sex feminin (aprox.80% dinte pacienții cu osteoporoză sunt femei), mai ales dacă au avut deja menopauza, și chiar și mai mult dacă au avut-o înainte de vârsta de 45 de ani.

osteoporoza 4
telefon multimedica
Tomografia computerizată cantitativă-QCT

             Este o metodă de măsurare a densității minerale osoase folosind scanarea cu raze X cu un computer tomograf a unor regiuni osoase cu o componentă importantă de os trabecular. Initial, a fost scanată coloana vertebrală lombară.

             CT cantitativă a fost inventată la Universitatea California din San Francisco în 1970 de profesorii Douglas Boyd și Harry Genant. În 1980, ei au folosit CT cantitativă pentru evaluarea coloanei vertebrale, lansând și noțiunea de "CT cantitativă" (QCT).

             QCT măsoară densitatea minerală osoasă raportată la volum. Valorile obținute în urma măsurătorilor sunt exprimate în g/cm3. Această metodă nu depinde de mărimea osului. Măsurarea se face prin compararea valorilor obținute la pacientul examinat cu valori standard pentru sexul și vârsta respective și prin compararea valorilor densității minerale osoase prezente ale pacientului cu valorile obținute la evaluări QCT anterioare ale aceluiași pacient.

            La nivelul coloanei vertebrale lombare, QCT măsoară densitatea minerală osoasă doar a osului trabecular din interiorul corpului vertebral. Osul trabecular are o activitate metabolică de 8 ori mai mare decât osul cortical. De aceea, el este afectat mai repede și mai mult de boală comparativ cu osul cortical. 

            Celelalte metode de măsurare a densității minerale osoase evaluează o mixtură de os trabecular și os cortical. Modificările densității minerale osoase trabeculare la nivelul coloanei vertebrale lombare după menopauză sau după un deficit estrogenic, apar mai repede decât în orice altă regiune a scheletului, inclusiv față de modificările osoase totale (trabeculare și corticale) la nivelul coloanei. Deci QCT evidențiază cel mai devreme pierderea de os în primii ani după menopauză.

           Măsurarea densității minerale osoase poate fi făcută cu un CT tomograf standard dar care este înzestrat cu un soft special dedicat QCT. CT tomografele moderne pot calcula nu numai densitatea minerală osoasă a osului trabecular dar și pe cea a osului cortical sau chiar densitatea minerală osoasă globală (trabeculară și corticală).

          Timpul de examinare este de 10-15 minute iar doza medie de iradiere a pacientului este de 60 de microSv.

           Datele statistice arată că doar 5% dintre evaluările densității minerale osoase sunt făcute cu                   QCT, cu toate că spitalele din orașele mici dispun mai degrabă de un CT tomograf, folosit de obicei pentru cazurile de traumă, decât de un aparat RMN.

 

Avantajele QCT:

 1. - măsurarea densității minerale osoase prin QCT la nivelul coloanei vertebrale lombare și al șoldului este mai fidelă decât DXA pentru că nu este influențată de modificările degenerative (osteoscleroză, osteofitoză), de calcificări vasculare și de alimente și medicamente ce conțin cantități semnificative de calciu.

 2. - QCT este cea mai bună metodă de monitorizare a turnover-ului osos și, în consecință, a eficienței tratamentului. Pierderea medie de os trabecular este de 2,6% pe an la nivelul coloanei, mai mare decât pierderea medie globală de os (trabecular și cortical) care este de 0,8% pe an. De aceea, modificările minime ale densității minerale osoase ce pot fi măsurate de QCT, permit repetarea investigatiei la 2 ani, în timp ce tehnica DXA poate decela modificările minime ale densității doar după 3,5 ani.

 3. - abilitatea de a separa osul cortical de osul trabecular

 4. - evidențiază densitatea volumetrică în mg/cm3. În cele mai multe cazuri, o modificare de 8-10 mg/cm3 a densității minerale osoase este semnificativă și indică un trend evolutiv. Femeile care se află la 1-3 ani postmenopauză au o pierdere medie de 7 mg/cm3/an, la nivelul corpilor vertebrali lombari.

- QCT are o capacitate mai bună de diagnosticare a fracturilor osteoporotice și a osteoporozei comparativ cu DXA, fapte ce fac ca QCT să devină "standardul de aur" în măsurarea densității minerale osoase.

Indicațiile QCT:

 • - femeile cu vârsta peste 65 ani și bărbații cu vârsta peste 70 de ani asimptomatici

 • - femeile mai tinere de 65 de ani cu factori de risc pentru osteoporoză pe baza anamnezei și a examenului clinic: deficiență estrogenică, antecedente maternale de fractură de șold după vârsta de 50 de ani, greutate redusă (< 57 kg), istoric de amenoree de peste 1 an până la vârsta de 42 de ani.

 • - femeile mai tinere de 65 de ani sau bărbații mai tineri de 70 de ani care au următorii factori de risc: 

  1. fumători, 

  2. pierdere de înălțime cu cifoză toracică,

  3.  fracturi de pumn, șold, coloană sau de humerus proximal ce apar la traumatisme mici, 

  4. corticoterapie mai mult de 3 luni, 

  5. tratament cronic cu anticonvulsivante, 

  6. tratament cronic cu heparină, 

  7. hiperparatiroidism, 

  8. sindrom Cushing, 

  9. hipogonadism sau castrare de necesitate, 

  10. imobilizare prelungită, 

  11. insuficiență renală cronică, 

  12. malabsorbție, 

  13. malnutriție, 

  14. deficiență de vitamina D, 

  15. alcoolism cronic, 

  16. ciroză, 

  17. mielom multiplu.

 • Societatea Internațională de Densitometrie Clinică (ISCD) consideră QCT a coloanei vertebrale ca fiind foarte valoroasă pentru diagnostic:

 • - atunci când scanează coloana lombară la nivelul L1- L3.

 • - poate fi folosită la femeile în postmenopauză pentru prezicerea fracturilor vertebrale. Dar QCT nu poate prezice fracturile vertebrale la bărbați. De asemeni, QCT nu poate face nici o predicție despre fracturile de șold, nici în cazul bărbaților, nici al femeilor.

 • - poate fi folosită ca mijloc unic de identificare a pacienților care sunt candidați pentru tratamentul farmacologic, atunci când nu pot fi făcute măsurători DXA.

- QCT a coloanei vertebrale lombare poate monitoriza răspunsul densității minerale osoase la tratamentul antiosteoporotic.LINK

telefon multimedica
telefon multimedica
Ecografie

Ecografia

ecodopller
telefon multimedica
Ecografia (denumită și sonografie sau ultrasonografie ) este o metodă de obținere a imaginilor medicale !

      „Ecografia este o investigație sigură. Pentru că nu se utilizează radiații ci unde sonore, poate fi efectuată fără niciun efect advers de ori de câte ori e nevoie. Nu există absolut niciun risc cunoscut al ecografiei.

        Ecografia are, însă, niște limite. De exemplu, sunetul nu circulă bine prin aer sau prin os, astfel încât ecografia nu este foarte eficientă în evaluarea unor zone cu gaz sau acoperite de oase, precum plămânii sau capul.

        Pentru investigarea acestor zone, medicul poate solicita alte investigații, precum o radiografie, un CT, sau un RMN. În plus, anumiți factori pot interfera cu rezultatele ecografiei abdominale: obezitatea sau prezența gazelor la nivelul intestinelor.”

 • Investigarea uterului și ovarelor în timpul sarcinii și pentru a monitoriza sănătatea fătului;

 • Diagnosticul afecțiunilor vezicii biliare, ficat, pancreas, stomac, etc

 • Rinichi, vezică urinara, prostată

 • Evaluarea circulației sângelui la nivelul inimii sau arterelor sau venelor membrelor superioare și inferioare (prin funcția Doppler);

 • Pentru a ghida un ac în timpul unei biopsii;

 • Evaluarea sânului și tiroidei;

 • Investigarea inflamației articulațiilor;

 • ....şi multe altele.”

telefon multimedica
telefon multimedica
Thermografie

Thermografia

termograf
telefon multimedica
THERMOGRAFIA

 

             Termografia (din greaca thermos = cald, de la therme = căldură + graphein = a scrie) este o metodă de măsurare și înregistrare a căldurii (radiațiilor infraroșii) produse de diferite părți ale organismului, la nivelul pielii, prin folosirea unui film fotografic sensibil la radiații infraroșii sau o sondă detectoare. 

             Imaginea obținută se numește termogramă, care este o hartă de distribuție a temperaturii la nivelul pielii. Radiațiile infraroșii formate de organism variază în funcție de fluxul sanguin local din vase; în consecință, zonele cu circulație sanguină săracă produc căldură mai puțină. Pe de altă parte, o tumoare cu o vascularizație abundentă și un flux sanguin crescut poate produce pe termogramă zone calde. 

             Termografia este utilizată mai ales în diagnosticul tumorilor de sân, sub denumirea de mamotermografie. În prezent sunt folosite tehnici mai sensibile pentru depistarea tumorilor de sân ca mamografia (radiografia glandei mamare) sau ecografia mamară. LINK

telefon multimedica
admin
bottom of page