Postări pe forum

Cristina Brumar
09 apr. 2022
In Boli metabolice, Nutriţie Spec
Postul presupune abținerea de a consuma anumite alimente (de origine animală) recomandată credincioșilor de către Biserică în anumite zile sau în anumite perioade ale anului. Cum majoritatea românilor sunt creștini ortodocși, postul cel mai frecvent ținut este cel ortodox. Acesta presupune restricția de la carne, lactate, ouă, grăsimi animale (unt, untură, smântână, frișcă), pește și alcool pe perioada posturilor de peste an, dar și în majoritatea zilelor de miercuri și vineri din afara posturilor. Consumul de pește și alcool (vin) este permis în anumite zile de post, la fel și cel de ulei. Restricția de la folosirea uleiului este prezentă mai ales în timpul postului Paștelui, fiind mai puțin ținută, deoarece este considerată mai dificil de pus în practică. Dat fiind faptul că zilele de post însumează în jur de 180 de zile pe an, deci jumătate de an, este important ca alimentația în timpul postului să fie echilbrată și sănătoasă. O alimentație echilibrată și sănătoasă ar trebui să conțină zilnic: 📌Surse bogate de proteine de origine vegetală: soia, fasole, mazăre, linte, năut, fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide caju), semințe (cânepă, dovleac), pseudocereale (quinoa, amarant); 📌Cereale integrale, produse pe bază de cereale integrale și amidonoase: pâinea integrală/neagră, fulgii integrali fără adaos de zahăr (ex. fulgii de ovăz), paste integrale, orez brun, porumb ,cartofi dulci, cartofi; 📌Surse de grăsimi sănătoase: uleiul de măsline, in, floarea soarelui, avocado, fructe oleaginoase, semințe( chia, in, dovleac, floarea soarelui); 📌Verdețuri (spanac, salată verde, lobodă, leurdă, rucola, varză kale, iarbă grasă, valeriană, urzici, cozi de ceapă și usturoi verde), legume și fructe proaspete; 📌Surse bune de calciu: tofu, brocoli, spanac, semințe de susan, verdețuri, migdale, băuturi vegetale fortificate cu calciu ( lapte de soia, orez, ovăz etc.); 📌Combinarea cerealelor cu leguminoasele deoarece astfel se asigură toți aminoacizii esențiali necesari sintezei de proteine din organism, ex. : mazarea+orez brun, porumb+fasole boabe, produse din grâu integral+leguminoase; 📌În plus este important să evitați gătirea alimentelor prin prăjire; Alimentația din post este în mare parte strict vegetariană, cu excepția zilelor în care este permis peștele. Aceste recomandări sunt valabile și pentru persoanele ce vor să adopte o alimentație strict vegetariană sau vegană. Voi reveni în următoarea postare cu beneficiile dovedite prin sudii ale alimentației strict vegetariene.
Alimentația echilibrată și sănătoasă în post și în dieta vegană content media
0
0
14